Steriliserad jord enligt Farbror Gröns metod

Idag har jag äntligen börjat ta tag i mina tidiga frösådder. Anledningen till att jag har dragit ut på det är att det kom sorgmygg på besök till min inomhusodling. Sorgmyggen i sig är inte så farliga men deras larver, som bor i jorden, äter upp plantornas rötter och kan därmed ställa till med en del oreda. Det är inget stort angrepp och har inte påverkat någon planta vad jag kan se, men jag vill ogärna ha med det ut till min stora odlingsstation i garaget. Att hålla efter några krukor inne är en sak, men att springa runt bland 600 plantor är en annan. Hur som, min goda ruccola och det andra bladgröna fick slutskördas idag. Gurkan verkar inte så populär för där har jag låtit jorden torka, men jag kommer ändå byta ut jorden för säkerhets skull.

Den nya jorden som också ska användas till frösådder steriliserade jag i ugnen enligt Farbror Gröns beskrivning. 120 grader och 40 minuter. Min jord var fryst, så den fick vara inne en stund längre. Lite koll är dock bra att ha, eftersom eventuella organiska material kan tutta eld i ugnen. Jag säger inte att det hände mig, men det luktar lite konstigt här hemma.

Nu är några pluggboxar och småkrukor färdiga och vattnade och står och väntar på morgondagens sådd. Det tråkiga med att köra jorden i ugnen är nämligen att den blir väldigt torr, och alla som försökt återfukta en torvrik jord vet ju att tid är den springande punkten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *