Inomhusodlingen och Den Stora Tröttheten.

Jag är så seg just nu. Snön, årstiden och livet i övrigt sätter sina spår ibland. Overaller som ska av och på och snötyngda vinterkängor. Och den där ständigt frusna känslan.

Helst skulle jag vilja ligga under mina odlingslampor och klappa på mina sådder hela dagarna. Varje morgon när jag hämtat mig en macka tassar jag förbi och plockar lite blad av ruccola, sallatssenap, pak choi och vintersallat.

Förutom bladgrönt har jag satt några gurkor för inomhusodling i vår. (Det är verkligen inte läge att sätta någon typ av gurkväxt för utomhusodling än, så gör för guds skull inte det, det får vänta till april!)

Sorten heter Deltastar F1 om jag minns rätt, och är partenokarp, det vill säga behöver ingen pollineringshjälp. Min plan är att det ska få bo 4-5 stycken i stora krukor i vår glasverandra från och med april. Då börjar nämligen dagsljuset räcka till. Innan dess behöver all typ av inomhusodling hjälp på traven med belysning. I princip kan du belysa dina växter med vilken lampa som helst, men räkna med 100-200 watt per kvadratmeter beroende på om du har allmänbelysning också eller inte.

Idag fick gurkorna sin första omskolning. Det betyder att man sätter dem i en större kruka, men bara lite större. Då får man nämligen en förnämlig balans mellan tillväxt ovan och under jord. Sätter du i en mycket mycket större kruka direkt kommer plantan stanna av i synlig tillväxt och bara sätta rötter.

Ser din planta ut så här så har du väntat onödigt länge med omskolning. Som vanligt på Nydala.

Efter omplantering vattnar jag INTE. You heard me. Däremot vattnar jag innan så den ursprungliga jordklumpen är fuktig. Om du är klåfingrig och vattnar hela krukan efter omplantering får rötterna dålig syresättning, eftersom de är instängda i en stor, våt, jordklump. Efter några dagar, när det är lagom att börja vattna lite, gör jag det bara på den yta där den ursprungliga jordklumpen uppskattningsvis befinner sig, för det är ju där rötterna är. Jorden ska inte packas vid omplantering, det är tvärtom en fördel om det är luftigt så rötterna får syre och lätt att etablera sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *