Tomater på friland

Förra året stod jag i juni och hade ett gäng tomatplantor av Chilega som inte hade blivit hämtade av sina köpare och funderade på vad jag skulle göra med dem. De hade blivit långa och fula och tjuvarna växte vilt. På vinst och förlust la jag dem i bortre delen av trädgårdslandet, precis vid hönsgården, och skottade jord över stammen, men lät var och en av tjuvarna sticka upp. Tomater har nämligen förmåga att sätta rötter längs med stammen, vilket är mycket praktiskt när man har misskött sina bebisar. Jordklumpen med de färdiga rötterna fick en grop, men det var allt. Inte ens lite gödsel kostade jag på dem.

Några månader senare hade jag fantastiskt vackra tomatbuskar med otroliga tomatklasar. Det trodde jag aldrig! Inte ett endaste tecken på bristsjukdomar visade de heller, till skillnad från mina tomater i krukor och växthus. Det gav verkligen mersmak, och jag började sondera terrängen på tåliga tomatsorter för frilandsodling. Jag har samlat på mig ett gäng ryska och ukrainska sorter som ska tåla låga temperaturer samt temperaturskiftningar, men jag tänkte också testa med min favorit Costeluto Genovese och en ny bekantskap som heter Canestrino di Luca. Jag kommer dock vidta några åtgärder för ännu bättre förutsättningar för frilandsodling:

  1. Upphöjd bädd.
    En upphöjd bädd värms upp snabbare och bättre vilket gynnar tomaterna.
  2. Vindskydd.
    Det blåser som sjutton hos mig och det gillas inte av värmeälskarna. Antingen tänkte jag göra någon lösning runt mitt hönsstängsel som går runt trädgårdslandet, eller så satsar jag på elrör och fiberduk. Förmodligen det senare.
  3. Potatisen kommer att omlokaliseras till andra sidan stallet.
    Ja, det var tyvärr slutet för mina vackra frilandstomatplantor, potatisbladmöglet kom och tog dem i september just som frukterna skulle mogna. Potatis och tomat tillhör samma släkte och potatis smittar lätt tomaterna med elände. Dessa tu ska icke samodlas. Helst ska ingen granne odla potatis i er vindriktning heller men det kanske är mycket begärt. Hur som helst, ett tråkigt slut på ett lyckat misstag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *