Fem enkla sommarblommor för direktsådd

Det finns saker som jag förodlar och saker som jag låter bli att förodla. I förra inlägget beskrev jag hur jag frossade i avancerade blommor 2013. I år nöjer jag mig nog med att förodla tagetes och solrosor. Resten tänker jag direktså på odlingsplats.

Det är synnerligen populärt med vintersådder just nu, men det har jag inte hakat på, än. För den som inte vet vad det är så innebär det helt enkelt att man under vintern sår frön från relativt härdiga växter och ställer i plastbackar eller växthus och låter dem titta upp när de behagar. Fördelen är tidig blomning och att man kan placera ut små plantor. Nackdelen är risken för frostknäppar som tar kål på sådden samt det faktum att man måste plantera ut små plantor. I planteringstider har jag nog med saker att plantera ut.

Så, jag direktsår flera enkla sommarblommor. En direktsådd innebär att man krattar till ytan i landet eller rabatten, ofta i april-maj, vattnar och häller ut fröpåsen. Det gynnar resultatet om man håller sådden fuktig tills de grott. Man kan också gå därifrån och glömma bort dem och hoppas på det bästa.

Fem blomtips för enkel direktsådd:

1.Praktvädd

Dessa små bollar ser du säkert ofta i vilt tillstånd i vägkanter och på ängar. Det är ett gott tecken på härdighet och därmed enkelhet! Praktvädd lockar pollinatörer och är fina i bukett.

2. Ringblomma

En klassiker i trädgårdssammanhang som förutom att locka bin och annat dessutom är ätliga för oss människor. Man kan också göra läkande ringblomssalva av kronbladen. Vill en inte odla ringblomma på samma ställe nästa år är det en god idé att klippa av vissna blommor innan de fröar av sig.

 

3. Zinnia

Zinnia är en riktig godbit som finns i en mängd kulörer och storlekar. Mycket vacker som snittblomma. Den ser liksom svår ut fast den är lättodlad, det gillar jag.

 

4. Rosenskära

Förra året sådde jag Rosenskära alldeles för sent och på en växtplats utan naturlig vattning. Det gick bra ändå, och de blommade långt in i oktober. Fantastiskt vacker tillsammans med grön- och svartkål. Den blir väldigt hög så någon form av stöd kan vara på sin plats.

 

5. Blåklint

Liksom praktvädd en tålig inhemsk art med visst ogräsrykte om sig. Mina blåklintsådder har inte varit speciellt invasiva. Dessutom gillar jag det lokalpatriotiska skimmer blåklinten har om sig här i trakterna, det är ju trots allt Östergötlands landskapsblomma.

Vilka sommarblommor direktsår du?

1 thought on “Fem enkla sommarblommor för direktsådd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *