Morots- och kikärtsoppa

Jag satsar på att laga soppa minst en gång i veckan. Det har många fördelar; det är gott och värmande vintertid, det är lätt att göra mycket och det blir bara godare dagen efter. Och det är givetvis ett fantastiskt sätt att tillaga grönsaker.

Jag har egentligen svårt att skriva recept eftersom jag alltid höftar och smakar mig fram, men det här är en ungefärlig uppskattning på innehållet. Jag vill återigen slå ett slag för egenkokta kikärtor, och gärna lite al dente så tuggmotståndet finns kvar. Koka dem gärna när du ändå är i köket vid något annat tillfälle så går resten av soppan snabbt. Ingredienserna går att variera i all oändlighet, men så här blev det idag:

Ingredienser:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
3 gulbetor
1 tetra krossade tomater
1 liter vatten
3 dl kokade kikärtor
1 buljongtärning
1/2 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1/2 msk gurkmeja
1 tsk milda chili-flakes eller motsvarande
salt, peppar

Gör så här:
Hacka löken och vitlöken. Fräs dem mjuka i oljan. Tillsätt alla kryddorna och låt dem fräsa ordentligt men utan att bli brända. Skala och riv rotsakerna grovt och låt fräsa med en stund. Häller över tomater och vatten och låt koka tills dess att rotfruktsrivet är mjukt. Smaka av och salta och peppra. Generellt sett tycker jag att kombinationen morot och tomat brukar bli en fin balans mellan syra och sötma, men justera om det behövs med lite honung eller vinäger. Vänd i kikärtorna när soppan är klar.

Njut med ett gott bröd och ett kanske ett par ägghalvor. OBS! Soppan kan ge fläckar på barnkläder…

1 thought on “Morots- och kikärtsoppa

  1. Så gott 😉 jag hade ingen gulbetor så det blev rötbete och polkabete i stället. Fantastisk färg blev det 🙂
    Lite stark med chilin men med lite kokosgrädde mums 🙂
    Får se vad barnen tycker i kväll 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *