Solceller kommer ge oss egen el

Odla egen kål i all ära men det här tar vår lilla gård till en helt ny nivå av självhushållning. Alldeles egen, ren el. Skördad av samma sol som får mina plantor att växa, sol som ändå finns där. El är så basalt att det nästan är tråkigt, men så otroligt viktigt för oss. Vi gör av med en hel del, trots att vi har bergvärme i huset, eftersom vi är en stor familj och har garage och kontor i separat, eluppvärmd byggnad.

Konservativ odling och högteknologisk, modern elproduktion. Det är precis min melodi!

Den anläggning som vi har köpt kommer täcka i princip hela vårt behov av el. Panelerna är placerade i öst-, söder- och västriktning för att få ett jämnt flöde över dagen. Överskottet säljs till elnätet och vi får vid underskott köpa tillbaka el till samma pris. Blir det strömavbrott så har vi el åtminstone så länge det är dagsljus. Min inre prepper hurrar!

Investeringen räknar vi hem på lite drygt 10 år, och med en livslängd på minst 30 år kan vi således njuta av frisk och gratis el i 20 år efter det.

Inte lika vacker som min gödselstack, men det duger!

Det här är så jäkla häftigt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *