Ett kretslopp i min trädgård

För ett år sedan hade jag en hönskris. Jag var nämligen väldigt trött efter ett år med problem, som dessutom sammanföll med bebis och tvååring. Jag tog mig en rejäl funderare. Varför har jag höns? Vad ger egentligen denna typ av djurhållning?

Och det var nog tur för hönsen att denna fundering sammanföll med att gödselstacken hade mognat tillräcklig för att det skulle vara perfekt att fylla odlingslådorna med. Det är nämligen den enskilt största anledningen, förutom fantastiskt goda ägg, till att jag har höns; de är en förträfflig del i min trädgårds kretslopp.

Häng med nu.

1. Allt överskott från min trädgård hamnar som mat hos hönsen, samt övrig mat som pasta, ris, bröd med mera som lämnas på tallrikarna här hemma av en eller annan anledning. (Resten hamnar i bokashihinken, men det är inte mycket.)

Jag skalar alltid rotsakerna och lägger skalen i en separat kastrull, tillsammans med eventuella bitar som kasseras som människoföda, och kokar upp snabbt. Sen får det stå och gotta till sig och bli frukost till mina fjäderklädda vänner.

 

Två tanter och deras kycklingar kalasar på överblivna grönkålsplantor.

2. Hönsen går sen och bajsar och sprätter både i trädgård och inne i sin box i stallet. I boxen är golvet täckt med hackad och ohackad halm. Under deras sittpinnar har jag en gödselbräda som jag varje morgon strör jag torv över för att förhindra lukt och fukt. Ungefär var sjätte vecka mockar jag ut allt och det hamnar i trädgårdens vackraste plats: gödselstacken!

Jag tycker på riktigt att den är vacker, men jag får av någon anledning sällan komplimanger för min gödselstack. Det borde bli ändring på det!

3. Efter ett år eller så får det halvmultnade ströet åka skottkärra en gång till, till landet och odlingslådorna. Det är ett helt fantastiskt jordförbättringsmedel. Halmen bidrar förvisso med en del näring, men kanske allra mest mull och luftig struktur till den styva lerjorden som jag jobbar med. Hönsbajset är som bekant ett riktigt raketmedel i gödselsammanhang. Risken är dock, på grund av koncentration och kväve, att det mest ger blad och lite frukt. Men tillsammans skapar de ljuv musik, och är det enskilt viktigaste i gödselväg som jag jobbar med. Dessutom är det gratis eftersom det går på äggkontot.

Ströet har landat i landet och alltsammans inspekteras av hönsen.

4. Land och odlingslådor ger fantastiskt skörd och överskottet går till… ja ni har säkert räknat ut det nu.

Mmm..!

Andra sätt att använda hönsgödsel
Jag har vid tillfälle testat att göra gödselvatten på hönsgödsel, men eftersom Mathias säger att det inte är socialt accepterat att det ens en liten stund (innan det torkar, reds. anm.) luktar hönsbajs inne så har jag slutat med det. Istället gödslar jag då och då mitt vallörtsbestånd med massan från gödselbrädan, som är rimligt koncentrerat. Vallörtsbladen gör jag sedan gödselvatten på. Personligen tycker jag inte att det luktar bättre, men vallörtsvatten verkar inte vara ett tillräckligt etablerat begrepp för att regleras av sociala konventioner.

1 thought on “Ett kretslopp i min trädgård

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *