Bönsallad med vitlök- och citronvinägrette

Jag har dille på egenkokta bönor just nu. I jakten på självhushållning funderar jag mycket på vad en ska odla , och hur en kan förvara grödor för att kunna äta under vinterhalvåret. 2017 odlade jag bara vaxbönor och åt upp allt under säsong. I år ska jag odla spritbönor för torkning. Tills dess roar jag mig med matvaruaffärens utbud.

Det här är en mättande och smakrik bönsallad med sting från vitlöken. Jag föredrar torkade bönor som man kokar själv och som behåller lite tuggmotstånd, men gillar man tetrabönor så kör på det! Idag blev det även kikärtor, det går lika bra det.

Vinägrette:

Skal och saft av 1/2 citron
1 vitlöksklyfta
Ca 1/2 dl olivolja
1/2 msk honung
salt och peppar

Gör så här:
Zesta en halv citron, pressa ur saften. Hacka vitlöksklyftan fint. Rör ihop alla ingredienser och smaka av. Justera eventuellt för att få en bra balans mellan sött, salt och syra.

Sallad:
1/2 rödlök
5 dl blandade kokta bönor/kikärtor
Eventuellt kryddgrönt

Gör så här:
Blötlägg och koka bönorna enligt instruktioner på förpackningen (görs med fördel dagen innan, eller när det passar), låt svalna. Hacka rödlöken. Blanda ihop och häll över vinägretten. Låt stå en stund för att safta till sig.

Passar utmärkt som sidorätt eller tillbehör till kött. Eller som huvudrätt med en grönsallad!
Den klarar sig fint flera dagar i kylskåp och blir bara bättre med tiden.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *