Konservera dina grönsaker

Vi lever med ett ganska kargt odlingsklimat här uppe i Norden. Att ha egenodlat under en stor del av året kräver alltså antingen att man väljer sorter som tål kyla eller att man förädlar de sommargrönsaker som man får. Eller både ock. I september fullkomligen vadar man runt i frukter och har knappt vett att uppskatta det. Problemet är dock att frysen ganska snabbt blir full, så i år letade jag efter andra alternativ för att tillvara på överflödet av tomater och squash. Valet föll på konservering enligt Camilla Plums modell.

Gör så här:

Dela dina grönsaker i lagom stora bitar. Tryck i så mycket som möjligt i en burk, men lämna 1 cm överst. Fyll på med olja upp till kanten. Vill man så kan man krydda sina konserver med exempelvis lök, vitlök, chili och örter. Ställ burkarna på en plåt i ugnen i 110 grader. På brukar med skruvlock ska locket sitta löst, för det kommer att pysa ut ånga och vätska och har den ingenstans att ta vägen kan det sluta med explosion. När det bubblar i burkarna är det klart. Ta ut plåten (men var försiktig och öppna inga burkar) och skruva fast alla lock ordentligt, låt sen svalna. Nu är det klart! Dessa brukar behöver inte stå kallt. Så länge de står oöppnade håller de lätt ett år.

Dina egna konserverade tomater får en helt annan karaktär än tomatkross från affären. En helt annan sötma och ett annat djup! Nu har jag vant mig vid egen tomatsås till pizzan så det kommer bli en mager vår när allt är slut. Squashen är en utmärkt fyllnad i såser och soppor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *