I år blir växthuset barnens tillhåll.

2017 snöade jag totalt in på tomater. 17 sorter, 77 plantor, varav 45 huserade i växthuset. Det genererade en del sura miner i hos den yngre generationen; de där vackra röda frukterna smakade ju inte alls som hallon eller jordgubbar. Bädden där jag året innan hade tomater tyckte jag dessutom fungerade mycket sämre än den där det året innan växt squash och gurka, trots extra gödsel. Lite ombyte i växtföljden kan ju således vara på sin plats.

I år vill jag inspirera och involvera barnen ännu mer, så i växthuset tänkte jag satsa på sånt som jag vet, eller tror, faller barnen i smaken:

Djungelgurka (mexikansk vattenmelon)

Djungelgurka från Impecta

Yttepyttesmå frukter som som ser ut som meloner och dessutom smakar så. En given favorit och bra munsbit för ett litet gap. Den här har jag odlat i flera år och det har åtminstone tidigare varit treåringens favorit.

 

Olika små snacksgurkor och traditionell slanggurka

Minislanggurkan F1 Deltastar från Impecta.

Inget slår en välvattnad, färsk och krispig minigurka från egen odling. I år satsar jag på partenokarpa sorter så jag slipper stå och svära över utebliven pollinering i juni.

 

Äppelgurka ‘Lemon’

Äppelgurka Lemon från Impecta

Den här är ny även för mig, men olika former och färger i odlingen brukar pigga upp. Dessutom är det en kulturarvssort.

 

Meloner

Jenny Lind och Sugar Baby från Runåbergs.

Jag har aldrig gett mig på melonodling förut, mest på grund av att det alltid är fullt i växthuset. Meloner tillhör samma släkte som gurkor, squash och pumpor så jag hoppas att mina förkunskaper därifrån räcker. Det här ska bli riktigt spännande, och förhoppningsvis ett dragplåster för avkomman.

Vad har ni för idiotsäkra barntips för växthuset?

 

2 thoughts on “I år blir växthuset barnens tillhåll.

  1. Vi ska skaffa växthus till våren och vi ska ha ha tomat (Lily är förtjust), gurka (deltastar vi med), melon (ska testa alla vatten, honung, nät och mangomelon), djungelgurka, två physalis (en kapkrusbär och en gyllenbär).Lily är besatt i physalis, förra året åt hon tillomed de gröna men hoppas att det kommer mogna helt i växthus! Kommer helt enkelt inte ha någon plats kvar att ens gå in i växthuset ?!

    1. Bra tips! Jag odlar sällan physalis men nu blev jag lite sugen…
      Jag kommer knappt in i mitt växthus heller, det är naturligt. Mathias föreslog att vi skulle ha en sittgrupp därinne. Jag skrattar fortfarande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *