Mandelmanns är ute och cyklar i äggfrågan.

Det irriterar mig är när man traderar gamla sanningar utan ett kritiskt förhållningssätt. Som medlem i ett antal facebook-grupper ser jag det hela tiden, och om något sägs tillräckligt många gånger verkar det bli fakta.

Igår slog jag på tv:n och såg på Mandelmanns en stund. Där letade man ägg i buskar och snår, till ett påskfirande. Sen gjorde de ett äggtest, det vill säga la äggen i en burk med vatten. De som låg still på botten var färska, de som reste sig var äldre och de som flöt var för gamla, sas det. Det är verkligen en sanning med modifikation!

Vad som avgör om ett ägg flyter eller inte är storleken på luftblåsan inuti ägget. Eftersom äggskalet är poröst dunstar fukten från ägget med tiden och luftblåsan blir större och ägget flyter. Men det är bara en faktor. Om ägget exempelvis är tvättat har det förlorat sin skyddande hinna och fukten dunstar snabbare. Ibland lägger en höna ett ägg med tunnare skal och då går processen snabbare.

Ägg har mycket bättre hållbarhet än vad gemene man tror. På köksbänken håller de lätt en månad, i kylskåp ännu längre. Jag läste en gång ett gammalt test där man fick bäst resultat i en lufttät burk i kylskåpet; då höll ägget i upp till sex månader. Ett flytande ägg är oftast äldre men sällan dåligt.

Det allra bästa sättet att avgöra om ett ägg är dåligt eller inte är att knäcka det och lukta. Ibland har jag kokat flytande ägg och luktat efteråt. Här vill jag rekommendera att ha lite självförtroende; det är inte så att man tar miste om ett ägg har ruttnat eller inte.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *