2 sorters vitkål som jag gillar att odla

2015 bestämde jag mig för att jag skulle lära mig odla kål. Att få egna kålhuvuden var en kittlande tanke. Tänk att man producera sånt som annars växer i grönsaksdisken i affären! (Numera har jag ett nytt perspektiv och tänker tvärtom, odling primärt.) Jag bad om råd i odlingsgruppen och fick ett ovärderligt; nämligen att täckodla kålen. Problem kring kålodling förtjänar ett helt eget inlägg så det lämnar jag därhän just nu.

Jag införskaffade två sorter via Runåbergs fröer (för övrigt en av mina favoritleverantörer av fröer), den tidigare sorten Premiere för sommarskörd och den sena sorten Marner Lagerweiss för lagring.

Sommarkål blir, vid odling som följer en någorlunda naturlig cykel, klar någon gång i slutet på juni. Det är verkligen en helt fantastisk råvara med ett löst knutet, krispigt grönt huvud. Sommarkål ger den godaste cole slawen i mitt tyckte.

Premiere vill jag knappast kalla ‘vit’kål, snarare ljusgrönkål.
Jag börjar salivera när jag skriver den här bildtexten, Premiere förtjänar en odé skriven i sin ära.

Höst/vinterkålen Marner Lagerweiss har den mer hårda och otacksamma uppgiften att stå länge i landet, klara lättare frost och sen hålla sig fin under lagring. En jämförelse med Premiere är därför inte rättvis.

Jag gillar Marner Lagerweiss. Den är en tålig trotjänare som jobbar på för sig själv under sommaren. När man har ätit upp den mer flamboyanta Premiere och frosten har tagit squashen och tomaterna börjar gulna då står den där med löfte om en lång fortsatt skörd. Huvudena blir lätt 2-3 kg tunga och den passar utmärkt att syra.

Marner Lagerweiss – ett gediget ånglok som puttrar på.

År 2015, efter att ha förlorat ett par Premier-huvuden som sprack av att ha stått för länge i landet, var jag snabb på att plocka upp mina Marner Lagerweiss i september. Gud så dumt. Jag hade inte alls förstått skillnaden mellan sommar- och höst/vinterkål. Och varför plockade jag bort de skyddande foderbladet? Inte hade jag klurat ut någon bra förvaring heller, så flera skrumpnade ihop. Nu får den stå kvar i landet in i november innan jag plockar in den för lagring.

En bild som så här i efterhand smärtar mig lite, men vi är alla barn i början. Jag har lärt mig så otroligt mycket av mina egna experiment. Allt går inte att läsa sig till. Odling måste upplevas för att förstås. Man måste vara där och lyssna på sina plantor, odla i samspel och justera sina metoder allteftersom.
Mitt allra första kålland anno 2015. Jag var så stolt! Idag är det här bara en liten del av min odling.

1 thought on “2 sorters vitkål som jag gillar att odla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *