Porträtt: Lemon Squash

I min squashfarm 2017 fanns Lemon Squash med på sortlistan. Jag föll för den här beskrivningen på Runåbergs fröer: ”En ovanlig och mycket tilltalande klotrund, citrongul busksquash med ett delikat kött. Plantan växer kompakt och ger ny frukt så länge den skördas. Men vänta inte med skörden. Frukten är som godast innan den nått citronstorlek, då den är max 5-6 cm. i diameter. Lemon squash är en liten smaksensation stekt i skivor eller bakad i ugn”

En delikatess är den sannerligen, särskilt ugnsbakad eller stekt (det mesta blir ju bättre av ugnsbakning, för övrigt). Som tillbehör till kött, fisk eller omelett, och som pålägg på pizzan fungerade den utmärkt. Den är också otroligt vacker, citrongul och stor som ett ägg ungefär. Men, och det är ett ganska stort men, den har en synnerligen lång etableringstid. När de små citrongula bollarna började komma hade Tondo Chiaro di Nizza, Striato d´Italia, och Gold Rush redan gett frukt i över en månad. Trots att den är smakmässigt mycket fin är Custard White snäppet vassare, i mitt tyckte.

Med det sagt så har den smugit sig in på sortlistan 2018. Vi ska inte lasta stackars Lemon Squash för den synnerligen kyliga säsongen 2017, den förtjänar en till chans.

Liten men naggande god. Vi ses igen 2018, Lemon Squash!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *